maanantai 1. heinäkuuta 2013

PM-kisat, Moss, Norja

PM-kisat oli taas hieno tapahtuma. Tällä kertaa kilpailut järjestettiin Norjassa Moss -nimisellä paikkakunnalla. Moss on n. 30.000 asukkaan kaupunki, jossa kilpailut eivät paikallisia tainneet merkittävästi "häiritä". Lauantaina minua vastaan pyöräili yksi nainen, joka pysähtyi kohdalleni ja kysyi, että mitä täällä mahtaa tapahtua kun hän on nähnyt kaltaisiani urheilupukuisia ihmisiä aika paljon. Kerroin, että täällä on menossa veteraanien yleisurheilun PM-kilpailut ja ne jatkuvat vielä sunnuntaihin asti. Hän kiitti ja toivotti tervetulleeksi Mossiin.

Omalta osaltani kilpailut alkoivat perjantaina 28.6., jolloin vuorossa olivat 5.000 metrin juoksut. Ilma oli aika kalsea, noin 14 asteinen ja sen lisäksi tuuli oli todella navakkaa. Etusuoralla vastainen tuuli puhalsi aika ikävästi. Kun katselin samaan aikaan suoritetun pituushypyn tuulilukemia, niin tuulta oli 4-6 m/s. Tarkoitukseni oli juosta kesän paras vitonen, mutta se jäi haaveeksi. Ensimmäinen kilometri meni vielä ihan ok-vauhtia, mutta sen jälkeen en uskaltanut pysytellä edellä menevien vauhdissa vaan jäin juoksemaan omaan tahtiini. Se kostautui aika rankasti ja näin jälkeenpäin ajateltuna olisi pitänyt olla rohkeampi ja roikkua sitkeämmin toisten selässä kiinni. Kun edellä ei ollut selkää, jonka taakse olisi voinut suojautua tuulta vastaan, niin se vaikutti juoksuuni tosi paljon. Vauhti hiipui väkisin enkä pysynyt lähelläkään tavoitevauhtiani. Loppuaikani oli 18.48,86 ja sijoitukseni 3. Jäin tavoitteestani reippaasti (n. 49 sekuntia) ja fiilikseni oli juoksun jälkeen aika matalalla. Jäin vaan ihmettelemään, että mitä olin tehnyt väärin kun ennen juoksua oli sellainen tunne, että kaikki on hyvin.

Lauantai meni kisoja katsellessa ja toisten suorituksista nautiskellessa. Vettä satoi pitkin päivää ja tuultakin riitti. Toivoin, että sunnuntaiksi sade hellittäisi ja tuuli tyyntyisi niin olisi huomattavasti mukavampi lähteä uuteen kisaan mukaan.

Sunnuntaina 30.6. oli itselläni edessä kesän pääkilpailuksi ajattelemani 10.000 metrin juoksu. Kilpailun aikaan oli puolipilvinen sää ja lämpötila 17 asteen paikkeilla. Tuultakaan ei oikeastaan ollut nimeksikään eli aika ihanteellinen sää pitkän matkan juoksua ajatellen. Omat fiilikset olivat aika ristiriitaiset perjantain "katastrofin" jälkeen. Päätin kuitenkin lähteä tekemään omaa juoksuani muista välittämättä. Startin tapahtuessa oloni oli hyvä ja pääsin heti omaan juoksurytmiini kiinni. Kärki meni menojaan, mutta en antanut sen häiritä. Juoksin aika tasaisesti noin 1,5 minuutin kierroksia ja puoliväliin saavuin jopa perjantain vitosen aikaani nopeammin. Puoliväliin saapuessani hyvä olo valtasi minut ja annoin luvan pienelle vauhdin löysäämiselle. Toisen puoliskon juoksin rennosti ja viimeisellä kierroksella sain jopa kohtalaisen kirinkin aikaiseksi. Loppuaikani oli 38.09,36 ja sijoitukseni toinen. Olin juoksuuni erittäin tyytyväinen vaikken pystynytkään aikaisemmin keväällä asettamaani 37 minuutin aikaan. Loppukeväästä/alkukesästä kohdalleni osui valitettavasti erilaisia vaivoja, jotka häiritsivät harjoitteluani ja olin jo ennen Norjaan lähtöäni asettanut itselleni uudet tavoitteet. Kympin kohdalla pääsin aika lähelle tuota uutta 38 minuutin aikatavoitettani ja jos katson viime vuoteen, niin olihan tämä kuitenkin 2 minuuttia parempi tulos kuin mihin vuotta aikaisemmin pystyin.

Sain kympin juoksustani taas uskoa tulevaan ja kun toivottavasti pysyn terveenä seuraavan vuoden, niin voin odottaa ensi kesältä huomattavasti parempia aikoja vaikka ikää taas tuleekin vuosi lisää. Yritän toki tänä vuonnakin vielä parantaa aikojani ja seuraava koitos onkin jo ensi tiistaina pm-kisojen 5.000 metrillä, jolla toivottavasti saan parannettua tämän vuoden tilastoaikaani huomattavasti. Keskiviikkona juoksen pm-kisoissa 1.500 metriä ja silloin pitäisi pystyä 5 minuutin alitukseen. Pm-kisojen jälkeen tuleekin pidempi kilpailutauko, jolloin ehtii keskittymään harjoitteluun tavoitteena loppukesän kilpailutapahtumat, mutta niistä sitten myöhemmin lisää.

Sen verran voisin vielä harjoittelustani tässä vaiheessa todeta, että erinäisten vaivojen takia en ole pysynyt ihan määrätavoitteessani eli juoksukilometrit kesäkuun lopussa ovat n. 1.300. Tavoitteena olleesta 1.500 kilometristä tuli jäätyä jonkin verran. Tästä huolimatta en ole vielä muuttanut koko vuoden tavoitettani eli kyllä tänä vuonna voisi tulla tuo 3.000 kilometriä täyteen. Käytännössä tuo tarkoittaa vaan sitä, että syksyllä täytyy panostaa kunnolla määräharjoitteluun. Täytyy kuitenkin muistaa, että ei pelkkä määrä ratkaise mitään vaan se harjoittelun laatu!

 
Kuvassa 10.000 metrin hopeamitalistin palkitseminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti