keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Harjoittelua 18.7. juostavaa Vihdin 5.000 metrin kilpailua silmällä pitäen


3.7. juostujen pm-kilpailujen 1.500 metrin jälkeen pidin seuraavana päivänä (torstai) juoksuvapaan päivän, jalat olivat aivan puuta ja totesin, että on parempi antaa niiden toipua hetken aikaa ennen seuraavan harjoittelujakson aloittamista. Perjantaina 5.7. kävin sitten jo juoksemassa kevyen 10,4 kilometrin lenkin Espoon rantaraitilla, vauhdin ollessa 5 minuuttia/km –luokkaa. Juoksu tuntui taas hyvältä ja reittihän on mitä virkistävin eli meren rantaa mukaellen menevä hiekkatie Soukasta Matinkylään ja takaisin. Ainoa suurempi nousu on kotiin tullessa ja sehän on aina vastassa kun käyn kotoa käsin lenkillä. Lauantaina 6.7. oli tiedossa kummipojan häät, mutta ennen juhliin valmistautumista ehdin käväisemään Hanikan pururadalla juoksemassa 15 kilometrin lenkin, taas sellaista 5 minuutin kilometrivauhtia kohtuullisen mäkisessä maastossa. Hyvältä tuntui tämäkin lenkki. Sunnuntaina häähumun jälkeen oli taas mukava käydä lenkillä, tällä kertaa suuntasin jälleen Matinkylän suuntaan tuttua rantaraittia pitkin. Lisäsin vähän vauhtia edellisistä päivistä ja juoksin nyt tuon 10,4 kilometrin pätkän hiukan alle 4.40 km-vauhtia. Tämäkään ei tuntunut erityisen rasittavalta lenkiltä, päinvastoin lenkin jälkeen oli virkeä ja hyvä olo. Tuntuu kuin olisi saanut taas uutta virtaa harjoitteluun.

Maanantaiksi 8.7. olin sitten suunnitellut tekeväni tämän kesän ensimmäisen vetoharjoituksen radalla. Suuntasin Kauklahden kentälle, johon on alkukesästä uusittu pinnoite eli siellä ei tarvitse enää pelätä kompastuvansa irtonaiseen pinnoitteen repaleeseen kuten viime vuonna. Tämä on lisäksi siitä erikoinen kenttä, että ratakierroksen pituus on 350 metriä (saisi muuten helposti todella hyviä kierrosaikoja :-) ). Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpötila lähenteli 25 astetta eli todella mainio sää vetotreenille. Tein ensin 3,5 kilometrin verryttelyn ja sen jälkeen piikkarit jalkaan. Tarkoituksena oli juosta 10 x 400 metriä (ajat alle 1.20 eli 3.20 km-vauhtia) 300 metrin palautuksella (kokonaispalautusaika 3 minuuttia). Kovaltahan tuo lopussa tuntui, mutta harjoitus sujui täysin suunnitelmien mukaisesti eli sain juostua kaikki vedot alle tavoiteajan (ajat välillä 1.17,7 – 1.19,5) keskiarvon ollessa 1.18,85. Loppuun vielä 3,5 kilometriä verryttelyä. Loistava fiilis taas tämänkin harjoituksen jälkeen. Sykekäyrästä näkee, että palautus tapahtui erittäin hyvin.

Tiistaina suuntasin vaihteeksi Hanikan pururataa kiertämään ajatuksella, että kierrän noita 2,5 kilometrin kierroksia fiiliksen mukaan. Juoksu kulki sen verran mukavan tuntuisesti, että kokonaismatkaa kertyi taas 15 kilometriä täysin samalla vauhdilla kuin viime lauantaina. Ainoa ero oli se, että sekä keskisyke että maksimisyke olivat molemmat 4 pykälää lauantaita matalammalla tasolla. Kroppa taitaa taas hiljalleen olla palautunut ja valmis uusiin haasteisiin. Keskiviikkona 10.7. kävin juoksemassa pienessä tihkusateessa tuon reilun kympin lenkin rantaraitilla tuollaista 4.50 km-vauhtia.

Torstaina oli vuorossa jälleen vetotreeni, tällä kertaa juoksin 10 x 200 m 200 metrin hölkkäpalautuksilla. Alkuun juoksin taas 3,5 kilometrin verryttelyn ja jo silloin jalat tuntuivat olevan aika raskailta. Vedoissa pidin samaa vauhtia kuin maanantaina eli ne kulkivat hieman alle 40 sekuntia ja palautuksena hölkätyt 200 metriset menivät hieman alle minuuttiin. Loppuverryttelynä juoksin vielä radalla 3,5 kilometriä. Aika kovalta tuo harjoitus tuntui ja nyt onkin hyvä vähän rauhoittaa menoa seuraavan viikon ajaksi. Sykekäyrästä näkee taas hyvin kuinka korkealla syke pysyi palautushölkästä huolimatta eikä siis ihme, että tuntui aika kovalta.

Viimeisen viikon aikana (perjantaista torstaihin) kertyi juoksua reilut 85 kilometriä ilman lepopäiviä, joten päätin pitää perjantaina täydellisen lepopäivän juoksemisen osalta.

Lauantai valkeni taas erittäin aurinkoisena ja lämpimänä, joten päätin suunnata oman lenkkini rantaraitille kohti Matinkylää ja Westendiä. Lenkistä tuli aiottua pidempi kun juoksu kulki sen verran mukavasti. Kokonaismatkaksi tuli 25,1 km eli hyvä pitkä lenkki n. 5 minuutin kilometrivauhdilla ja kun keskisykekin pysyi aisoissa (138), niin lenkki palveli hyvin matkalla kohti seuraavaa vitosen kisaa. Jalat tuntuivat loppuun asti tuoreilta eikä väsymys alkanut painamaan, tästä on hyvä jatkaa kohti loppukesän kilpailuja.

Sunnuntain 14.7. lenkin tein mukavassa helteessä suunnaten kohti Suvisaaristoa. Kävin linja-autojen kääntöpaikalla kääntymässä, jolloin lenkin pituudeksi tuli 11,3 km. Hiukan tuntui lauantain pitkä lenkki jaloissa, mutta sain kuitenkin tehtyä tämän päiväisen lenkin mukavan rauhallista palauttavaa 5.05 km-vauhtia. 


Maanantaina kävin tekemässä lyhyemmän, 7,5 kilometrin, lenkin Hanikan pururadalla rauhallisella vauhdilla. Oikea etureisi tuntuu olevan jotenkin jumissa, toivottavasti ei mitään vakavampaa ole tiedossa. No seuraavat pari päivää oli joka tapauksessa suunnitelmissa ottaa vähän rauhallisemmin ennen vitosen kisaa, että olisi sitten täydessä iskussa starttihetkellä. Saa nähdä kuinka pitkään nämä lämpimät ilmat oikein jatkuvat? Tiistaina pidin täyden lepopäivän juoksemisesta ja hoivailin tuota oikeaa etureittäni. Keskiviikkona oli vuorossa kevyt 6 kilometrin lenkki, jolla lähinnä kokeilin reiden kuntoa ja muuten tarkoituksena oli lähinnä vähän herkistellä oloa. Hiukan tuo reisi oireilee ylämäkijuoksussa, mutta ei oikeastaan muuten. Olo tuntui lenkillä ja sen jälkeenkin tosi hyvältä, kirjoittelen sitten seuraavalla kerralla Vihdin kilpailun sujumisesta ja tunnelmistani sen jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Hienoa treeniä tehty siellä suunnalla. Itse kans tehny välillä 200m vetotreenejä radalla. Tarkoitus ois lähtä taas ens viikolla tekemään 400m vetoja, jos saan uudet tossut siihen mennessä itselle. Piikkareita en ole käyttänyt. Tsemppiä huomiseen kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja tsemppiä omiin treeneihisi.

      Poista