keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Pm-kisat 2.-3.7. Veikkolassa, Kirkkonummella


Palauduin Norjan reissulta maanantaina 1.7. illalla ja kisaputki jatkui jo heti seuraavana päivänä yleisen sarjan piirinmestaruuskilpailujen merkeissä, jotka pidettiin Kirkkonummella, Veikkolan urheilukentällä. Olin ilmoittautunut tiistain 5.000 metrin juoksuun ja keskiviikon 1.500 metrin juoksuun mukaan. Palautumisaika edellisestä kilpailustani, Norjassa sunnuntaina juostusta PM-kisojen 10.000 metrin kisasta, jäi todella lyhyeksi ja siitä johtuen en kovin paljon näiltä kilpailuilta odottanut.

Tiistaina 2.7. paistoi välillä aurinko ja välillä satoi vähän vettäkin kilpailun starttia odotellessa. Ennen starttia tein kevyen parin kilometrin verryttelylenkin yrittäen saada jalkani hereille. Ajatuksissani oli pystyä juoksemaan vähintäänkin parempi aika kuin Norjan kisoissa. Juoksijoita oli mukana 14 eli ei ihan yksin ainakaan tarvinnut lähteä rataa kiertämään. Juoksun aikana oli todella hyvä keli, puolipilvistä ja lämpöä tuollaiset 19 astetta.

Startin tapahduttua pyrin saamaan heti tasaisen vauhdin päälle ja kun kärkikään ei rynnännyt ihan hurjaa vauhtia liikkeelle, niin omakin vauhti pysyi jotenkin aisoissa. Otin oman paikkani jonossa toiseksi viimeisenä ja ajattelin katsoa miltä vauhti alkaa tuntumaan. Kun ensimmäisen kilometrin väliaikani oli 3.33,4 ja juoksu tuntui kohtuullisen hyvältä, niin siitä oli hyvä jatkaa. Nostin toisen kilometrin alkupuolella sijoitustani yhdellä ja pääsin Ismo Y:n peesiin. Toinen kilometrikin meni aika hyvää vauhtia (3.35,4) ja pysyttelin tiukasti Ismon peesissä vaikka Ismo tarjosikin välillä vetovuoroa minulle. Hihkaisin vain etten pysty ja jatkoin peesaamista. Kolmannella kilometrillä vauhti jo vähän hiipui, mutta kilometri meni kuitenkin vielä kohtuullista vauhtia (3.41,2). Tämän jälkeen alkoivat omat vaikeuteni ja vaikka miten yritin roikkua Ismon perässä, niin hiukan tuota välimatkaa pääsi väkisinkin kertymään. Neljännen kilometri aika, 3.47,0, kertoi selvästä väsymisestä. Viimeisen kilometrin aikana yritin vaan pitää jonkinlaista vauhtia päällä ja viimeisellä kierroksella sain kirinkin aikaiseksi niin, että viimeinen kilometri taittui taas vähän edellistä nopeammin (3.41,8). Loppuajaksi tuli 18.18,82 eli pystyin tällä juoksulla taas nousemaan tämän vuoden tasolleni parantaen Norjassa pettymyksen tuottaneen juoksun aikaani puoli minuuttia enkä jäänyt kesän parhaastanikaan kuin reilun sekunnin verran. Ismo Y:stä jäin lopulta vajaat viisi sekunttia eli juuri tuon neljännen hitaamman kilometrin aiheuttaman eron verran. Fiilikset olivat juoksun jälkeen taas aika hyvät ja ajattelin, että tänä vuonna olisi vielä mahdollista alittaa 18 minuutin raja.

Keskiviikkona 3.7. olikin sitten tiukka 1.500 metriä vuorossa. Jalat tuntuivat ennen juoksua todella tönköiltä vaikka yritin niitä vielä pienellä verryttelyllä saadakin heräämään. Lämpötila oli 22 astetta ja aurinko paistoi eli todella erinomainen keli näin lyhyelle matkalle. Juoksijoita oli kaikkiaan 25 ja niinpä järjestäjä sitten pisti meidät kahteen erään. Eräjako oli kyllä jotenkin täysin käsittämätön, mutta minkäs teet. Juokset siinä erässä mihin sinut pistetään. Olin siis mukana ensimmäisessä 10 juoksijan erässä ja yritin taas löytää itselleni sopivan matkavauhdin. Meitä oli käytännössä kaksi yli 5 minuutin juoksijaa, Jari P. ja minä, niinpä päätin yrittää pysytellä Jarin vauhdissa mukana.

Vauhti tuntui alusta alkaen turhan kovalta, mutta en halunnut kuitenkaan heti jättäytyä liikaa jälkeen, joten ensimmäisen 500 metrin väliaikani oli 1.37,9 (tuolla vauhdilla mentäisiin reippaasti alle 5 minuutin). Tämän jälkeen vauhti vähän tasaantui, mutta siitä huolimatta jaloissa tuntui painavan jo aivan liikaa. Kilometrin väliaikani oli 3.22,8 (toinen 500 m 1.44,9), pysyin tässä vaiheessa edelleen Jari P:n peesissä vaikkei se enää helppoa ollutkaan. Ja vieläkin olisi mahdollista hyvällä lopulla alittaa 5 minuuttia. Nyt ei ollut kuitenkaan sellainen päivä, että jalat olisivat minua alle 5 minuutin vieneet. Loppu oli itselläni todella vaikeaa ja viimeisen kierroksen alkaessa edellä menevän Jarin selkä pakeni väkisinkin ja vaikka miten yritin lopussa vielä kiristää, niin vauhtini ei lisääntynyt. Loppusuoralla tuntui ennemminkin siltä, että matka ei etene millään. Pääsin kuitenkin maaliin asti loppuajalla 5.05,35 (viimeinen 500 metriä vei 1.42,5 eli olin sittenkin pystynyt vähän kiristämään) ja jäin Jari P:lle reilut 2 sekunttia ja sen lisäksi tein lopulta kesän parhaan tulokseni tällä matkalla parantaen aikaisemmin Vihdissä juoksemaani aikaa 0,5 sekunnilla. Sijoitukseni tässä erässä oli viimeinen eli 10. Toisessa erässä 14 juoksijaa alitti aikani, joten lopputuloksissa sijoitukseni oli 24. Eiköhän 5 minuutin raja tänä vuonna vielä alitu kunhan pääsen tätäkin matkaa tuorein jaloin juoksemaan.

Nyt on tiukka kilpailuputki (4 kilpailua 6 päivässä) hoidettu kohtuullisen kunniallisesti loppuun asti ja kun seuraaviin kilpailuihini on aikaa pari viikkoa, niin sinä aikana ajattelin ehtiä välillä harjoittelemaan kunnolla ja katsoa sitten miten 5.000 metriä Vihdissä kulkee 18.7.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti