perjantai 19. heinäkuuta 2013

5.000 metrin kilpailu 18.7. Vihdin Nummelassa


Ajelin hyvissä ajoin Nummelaan varmistamaan osanottoni ja sain samalla kilpailunumeroni. Olin paikalla viiden maissa ja kilpailun oli määrä alkaa puoli seitsemältä. Sää oli tässä vaiheessa erittäin pilvinen ja lämpötila niukasti alle 20 asteen. Vähän ennen kuutta alkoi sitten sataa vettä todella rankasti ja istuinkin autossa odottelemassa jos sade edes vähän hellittäisi ja pääsisin verryttelemään. Onneksi kyseessä oli lopulta vaan lyhyempi kuuro ja niinpä lähdin heti kuuden jälkeen 3 kilometrin verryttelylenkille. Jalat tuntuivat tosi hyviltä ja fiilis oli korkealla, toivomuksena oli kuitenkin ettei tuo sade alkaisi uudestaan ainakaan ennen starttia. Sen jälkeen se ei sitten enää samalla tavalla haittaa, mutta olisi ikävä odotella lähtöä vesisateessa. Näytti siltä, että välillä aika voimakkaasti puhaltanut tuulikin alkoi hellittää eli olosuhteet olivat mitä mainioimmat.

Vaihdoin piikkarit jalkaani ja tein muutaman lämmittelyvedon vielä radalla samalla kun vaihdoin kuulumisia kilpakumppanien kanssa, joita olikin ilmoittautunut miesten 5.000 metrille hienosti eli peräti 20 juoksijaa. Ikähaitarikin oli melkoinen, nuorimmat olivat 1994 syntyneitä ja minä sitten vanhimpana eli 1964 syntyneenä. Vastaavasti vauhdit tulisivat olemaan hyvin vaihtelevia, itselleni olin asettanut tavoitteeksi 18 minuutin rajan alituksen.

Järjestäjillä oli joitakin ongelmia starttipistoolin ja ajanottolaitteiden kanssa, jotka johtuivat ilmeisesti aikaisemmin tulleesta rankasta sadekuurosta, joten saimme odotella lähtöä viitisentoista minuuttia ennen kuin kutsu viivalle kävi. Starttipistoolin paukahduksella pääsimme matkaan, mutta ennen kuin saimme juostua ensimmäiset sata metriä kenttäkuuluttaja pyysi meitä palaamaan takaisin. Ajanottolaite ei ollutkaan lähtenyt käyntiin. Näin tuli tehtyä vielä yksi satasen pyrähdys ennen varsinaista starttia. Siinä sitten meni taas hetki ennen kuin meidät kutsuttiin uudestaan lähtöviivalle ja jälleen starttipistoolin paukahduksella säntäsimme matkaan. Tällä kertaa kärki ehti juosta 150 metriä kun meidät pysäytettiin ja palautettiin vielä kerran uuteen lähtöön. Nyt alkoi jo aikamoinen kritiikkikin lennellä järjestäjien suuntaan, mutta kaikki kuitenkin palasivat lähtöpaikalle. Vihdoin kolmannella kerralla pääsimme ihan oikeasti matkaan ja ajat otettiin käsiaikoina siten, että ajanottolaite käynnistettiin manuaalisesti starttihetkellä. Maalikameran kuvasta saatiin sitten loppuajat eli ihan käsipelillä ei kuitenkaan toimittu.

Aika nopeasti ja sopuisasti syntyi jonomuodostelma, jossa sitten lähdettiin matkaa taivaltamaan. Minä liimauduin Jussi-Pekka H:n kantaan ja taakseni jäi tässä vaiheessa vielä pari kaveria (Henri H. ja Kosti T.). Jussi-Pekka veti hyvällä tahdilla ja ensimmäisen kilometrin väliaikani oli 3.29,0 eli kovempaa kuin kertaakaan tämän kesän aikana. Vauhti tuntui kuitenkin yllättävän hyvältä ja Jussi-Pekan peesissä saavutin myös 2 kilometrin paalun, jossa väliaika oli 7.03,9 (2. km 3.34,9). Edelleen tuntui hyvältä ja kun vaikutti vielä siltä, että Jussi-Pekan vauhti hidastui niin siirryin vuorostani vetohommiin noin 2,5 kilometrin kohdalla. Vähän ennen kolmen kilometrin täyttymistä Henri H. meni vauhdikkaan tuntuisesti ohitsemme ja vaikka yritin saada siitä vetoapua, niin vauhti oli sen verran kovaa etten oikein siihen uskaltanut mennä mukaan. Kolmas kilometri oli edellisiä hitaampi (3.40,4) väliajan ollessa 10.44,3. Edelleen kuitenkin oli hyvä vauhti päällä, olihan väliaika kuitenkin 4 sekuntia parempi kuin ainoan 3.000 metrin kilpailuni loppuaika tältä kesältä. Cooperin kohdalla (12 min) matkaa oli taitettu lähes 3.350 metriä eli ihan kohtuullinen Cooperin testin tuloskin olisi ollut.

Neljännen kilometrin aikana pyrin pitämään vauhdin edelleen tasaisena ja yritin välillä tarjota vetopaikkaa Jussi-Pekalle, hän ei kuitenkaan valitettavasti lähtenyt vetämään. Niinpä neljäs kilometri olikin kilpailun hitain (3.41,9), mutta kuitenkin selvästi nopeampi kuin aikaisemmissa tämän kesän juoksuissa (niistä hieman alempana yhteenvetoa). Neljän kilometrin väliajaksi tuli näin ollen 14.26,2. Tässä vaiheessa 18 minuutin rajan alittaminen alkoi näyttää aika tuskaiselta, mutta ei ehkä sittenkään mahdottomalta tehtävältä. 500 metriä ennen maalia Kosti T. kiiti ohitsemme ja viimeisen kierroksen alkaessa myös Jussi-Pekka kiihdytti vauhtia ohittaen minut enkä pystynyt tuohon vauhdin lisäykseen vastaamaan. Yritin kuitenkin kiristää myös omaa tahtiani viimeisellä kierroksella ja jossain määrin se myös onnistuikin, valitettavasti tavoittelemani raja jäi kuitenkin vielä tällä kertaa saavuttamatta. Viimeiseen kilometriin kului aikaa 3.36,8 ja loppuaikani oli 18.03,0.

Paransin tämän kesän tulostani kuitenkin yli 14 sekuntia eli voin olla juoksuuni kohtuullisen tyytyväinen. Uskoisin, että olisin pystynyt jopa hiukan parempaankin aikaan ellen olisi joutunut vetohommiin noin pitkäksi aikaa. Kosti T:n loppuaika oli 17.59,0, Jussi-Pekka H:n 17.56,0 ja Henri H:n 17.45,0. Noiden aikojen joukkoon olisi minunkin pitänyt pystyä, mutta ei siis tällä kertaa. Olisi ollut hienoa jos Henri ja Kosti olisivat olleet Jussi-Pekan ja minun kanssani samassa ryhmässä ja vetovuoroja olisi välillä vaihdettu, se olisi todennäköisesti parantanut kaikkien aikoja.

Olen tämän kesän aikana juossut neljä 5.000 metrin kilpailua, joista kolmesta parhaasta väliaikavertailua alla. Norjassa juoksemani kilpailun jätin tästä pois koska silloin ei tosiaankaan ollut paras päiväni (aika 18.48,86) eikä niitä aikoja voi oikein järkevästi verrata näiden muiden kanssa.

Helsinki 25.5.
Veikkola 2.7.
Vihti 18.7.
km-aika
väliaika
km-aika
väliaika
km-aika
väliaika
3.32,0
3.32,0
3.33,4
3.33,4
3.29,0
3.29,0
3.36,7
7.08,7
3.35,4
7.08,8
3.34,9
7.03,9
3.41,2
10.49,9
3.41,2
10.50,0
3.40,4
10.44,3
3.46,2
14.36,1
3.47,0
14.37,0
3.41,9
14.26,2
3.41,1
18.17,2
3.41,8
18.18,8
3.36,8
18.03,0

Selkeästi suurin kehitys on tapahtunut viimeisten kahden kilometrin ajoissa eli olen pystynyt pitämään pidempään kovempaa vauhtia kuin aikaisemmissa juoksuissa. Lisäksi vauhti on alusta asti ollut vähän kovempaa kuin aikaisemmin. Seuraavien viikkojen aikana aion tehdä tonnin ja ehkä jopa kahden tonnin vetosarjoja, jotta saisin vauhtikestävyyttäni edelleen parannettua ennen loppukesän ja alkusyksyn kisoja.
Seuraava 5.000 metrin kilpailuni on todennäköisesti 12.8. Vantaalla juostava kansallinen kilpailu ja sitä ennen juoksen todennäköisesti 10.8. Orimattilassa veteraanien kansallisissa kilpailuissa 3.000 metriä. Harkinnassa on myös lähteä mukaan 5-ottelukilpailuun, joka pidetään ensi tiistaina (23.7.) Eläintarhan kentällä, Helsingissä. 5-ottelun lajeina ovat pituushyppy, kiekonheitto, 200 metrin juoksu, keihäänheitto ja 1.500 metrin juoksu.

5 kommenttia:

 1. Hieno raportti, mutta kunnia hyvästä vedosta on annettava jollekulle muulle. Olin nimittäin koko matkan noin 3s teidän perässänne, kunnes saavutin viimeisellä tonnilla ja menin hetkellisesti molemmista ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten se olikin varmaan Jussi-Pekka H joka hoiti vetohommia alkumatkasta ja meni sitten sinustakin Kosti lopussa ohi. Anteeksi virheeni.

   Poista
 2. Korjasin tekstin Kostin antaman palautteen pohjalta, nyt nimien pitäisi olla oikein.

  VastaaPoista
 3. Joko päätit osallistumisestasi 5-otteluun? Olisi kiva lukea raporttisi siitä.

  VastaaPoista
 4. 5-ottelu on edessä huomenna, katsotaan miten sujuu ja pysyvätkö paikat ehjinä.

  VastaaPoista