maanantai 3. kesäkuuta 2013

Ratakausi avattu

Kauan odotettu ratakausi tuli vihdoin avattua lauantaina 25.5. TUL:n avoimissa mestaruuskilpailuissa, jotka kisailtiin Eläintarhan kentällä, Helsingissä. Tosin päivä olisi voinut alkaa vähän paremmin eli heräsin perjantain-lauantain välisenä yönä todella kovaan korvakipuun ja otin pari buranaa lääkkeeksi. Se onneksi auttoi ja sain uudelleen nukuttua.

Minulla oli avauskisassa kilpailumatkana 5.000 metrin juoksu, jolle oli ilmoittautunut 10 juoksijaa. Jo osallistujalistaa lukiessani totesin vauhdin olevan kovaa ja päätinkin lähteä juoksemaan omaa vauhtiani etten kuukahtaisi kesken matkan.
 
Lähdin reipasta, noin 3.35 kilometrivauhtia liikeelle ja kahteen kilometriin tulin noin 7.10 ajassa. Vielä kolmen kilometrin kohdalla olin aika lähellä edellä menevän selkää, mutta sitten kaveri valitettavasti keskeytti ja jäin juoksemaan käytännössä yksin (toiset olivat jo kaukana edellä). Tämän jälkeen alkoi vauhti väkisinkin hiljalleen hiipua, mutta pystyin kuitenkin ottamaan hyvän 200 metrin loppukirin ja loppuaikani oli 18.17,11. Keskivauhdiksi tuosta tulee niukasti alle 3.40 eli ihan kohtuullinen kauden avausjuoksu. Samaa vauhtia kun jaksaisi tuplamatkan, niin voisi olla tyytyväinen. Sijoitukseni oli odotettu eli 9. sija. Viime vuonna pystyin parhaimmillani vastaavalla matkalla aikaan 18.56, joten suunta tuntuu olevan taas oikea ja vauhti kiihtyy hiljalleen.
 
Sunnuntaina 26.5. suuntasin sitten Nummelan kentälle Vihtiin, jossa oli vuorossa veteraanien kansalliset kisat ja matkana 1.500 metriä. Omassa sarjassani, M45, oli mukana 5 osallistujaa. Samassa lähdössä juoksijoita oli mukana eri sarjoissa yhteensä 11, joten erilaista vauhtia oli tiedossa.  Alkuverryttelyn aikana jalat tuntuivat jotenkin oudon voimattomilta eikä olo oikein parantunut avausvetojenkaan avulla.
 
Startin tapahduttua pääsin hyvään 4-5 juoksijan ryhmään mukaan ja päätin roikkua peesissä mahdollisuuksieni mukaan. Juoksu sujui kohtuullisen hyvin reiluun kilometriin asti, mutta viimeinen kierros oli sitten jo todella vaikea. Kiristä ei tullut mitään ja menetin yhden sijan viimeisen kierroksen aikana. Hyviä kirittäjiä olisi ollut lähituntumassa, mutta tällä kertaa ei voinut muiden vauhdille mitään. Sijoituin omassa sarjassani neljänneksi ja koko joukossa 7. Loppuaikaani, 5.05,89, en ihan tyytyväinen ollut vaikka tuollakin matkalla pystyin viime vuoden parasta aikaani (5.08) parantamaan.
 
Sunnuntai-iltana tein päätöksen mennä seuraavana aamuna lääkärille näyttämään korvaani. Alun perin tarkoitus oli juosta vielä maanantaina 10.000 metrin kisa Vantaalla, mutta lääkärikäynnin jälkeen se jäi tekemättä. Diagnoosina oli akuutti märkivä sisäkorvan tulehdus ja neljän päivän juoksukielto sekä 10 päivän antibioottikuuri. En tiedä minkä verran tuolla tulehduksella oli vaikutusta viikonlopun kisoihin, mutta tuskin siitä ainakaan apua oli. Aika pahalta tuntui kun joutuu tässä vaiheessa kautta pitämään harjoittelutaukoa ja varsinkin tuollaisen vaivan takia, joka ei mitenkään johdu edes juoksemisesta.
 
Otin viikon hyvinkin rauhallisesti ja seuraavat juoksuaskeleet tuli otettua vasta 2.6. sunnuntaina, jolloin osallistuin Vantaan Hiekkaharjussa pidettäviin veteraanien Aktia-kilpailuihin. Matkana tällä kertaa 3.000 metriä ja osallistujia omassa sarjassani neljä ja samassa lähdössä 21! Hienoa, että oli noin paljon juoksijoita mukana. Sunnuntaina helli todellinen helle varjolämpötilan ollessa 28 astetta ja vauhtia rauhoittamassa kohtuullinen tuuli, joka puhalsi vastaan loppusuoralla. Eipä tuo juoksu taaskaan hyvältä tuntunut kun varovasti verryttelin, lämmitellä ei tosiaankaan tällä kertaa tarvinnut. Ajattelin, että jos 11 minuutin raja alittuu niin voin olla tyytyväinen.
 
Juoksu lähti yllättävän hyvin liikkeelle ja kilometriin tulin 3.29 ajassa. Toisen peesissä oli hyvä juosta. Toinen kilometri olikin sitten jo jonkun verran hitaampi (3.38) kahden kilometrin väliajan ollessa 7.07 ja edellä menevä selkä karkaa väkisinkin. Viimeiseen kilometriin tuli tuhlattu aikaa sitten enemmänkin, loppuaika oli 10.48,26 eli viimeinen kilometri vei jo 3.41! No 11 minuuttia tuli alitettua ja samalla viime vuoden paras aikakin (10.55) alittui muutamalla sekunnilla. Loppukiristä ei voi edes puhua, sen verran puhti oli poissa. Sijoitukseni oli omassa sarjassani 3. ja koko porukassa 9. Kun sitten juoksun jälkeen mietin juoksun aikana vallinneita olosuhteita, viikon juoksemattomuutta ja antibioottikuuria niin voin olla tulokseen tyytyväinen.
 
Tämä oli viimeinen ratajuoksuni ennen Norjassa pidettäviä PM-kilpailuja, muuten en olisi edes startannut. Nyt täytyy suunnitella viimeisen vajaan neljän viikon harjoitukset uusiksi ja katsoa mihin Norjassa pystyn. Kaikkea ei ole vielä menetetty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti