maanantai 9. syyskuuta 2013

Pm-ratakymppi Eläintarhan kentällä 5.9.

Pm-ratakympille valmistautuminen oli sujunut hyvin, kuten edellisestä kirjoituksestani voi lukea. Edeltävät viisi päivää olivat kuitenkin aika rankkoja, ne kuluivat työmatkalla Wienissä. Palasin kotiin 4.9. vähän ennen puolta yötä, joten yöunet jäivät turhan vähiin. Niin ne tosin olivat jääneet jo parina aikaisempanakin yönä, joten univelkaa oli kertynyt jonkun verran. Siitä huolimatta lähdin hyvillä mielin kohti Eläintarhan kenttää, jossa saikin taas aikaa kulumaan ennen kuin löysin vapaan parkkipaikan. Löytyihän se kuitenkin lopulta ja ehdin varmistamaan osanottoni puolisen tuntia ennen starttihetkeä.

Tein pientä lämmittelyä ennen kisaa, mutta sen verran lämmin ilta oli ettei tarvinnut kovin paljon lämmitellä. Lämpötila oli kahdenkympin paikkeilla eli kohtuullisen sopiva vaikka vähän vähemmänkin olisi saanut noin pitkällä ratamatkalla olla.

Juoksijoita oli niin runsaasti, että porukka oli jaettu kahteen erään. Onneksi tieto siitä oli jo hyvissä ajoin Kilpailukalenteri.fi -sivustolla niin osasi siihen varautua. A-erässä juoksijoita oli 19 ja B-erässä kaikkiaan 27. Minut oli sijoitettu aivan oikein tuohon hitaampaan B-erään.

Tavoitteenani oli alittaa 38 minuuttia ja lähteä alussa juoksemaan sellaisia 1.30 kierroksia (3.45/km), jolla pääsisi 37.30 loppuaikaan. Meitä lähtikin sopiva kolmen miehen rypäs juoksemaan juuri suunnittelemaani vauhtia, juoksin itse ryhmässämme toisena. Ensimmäiseen kilometriin taivallettiin ajassa 3.43 ja toinen kilometri juostiin ajassa 3.41 eli hyvää kohtuullisen tasaista vauhtia. Kolmaskin kilometri meni samaa tahtia (3.44). Juoksu kulki tosi mukavasti ja mikäs siinä toisen takana oli juoksennella kun tuulikaan ei häirinnyt matkan tekoa. Jonkun matkaa edellämme meni yksi juoksija, joten me olimme B-erässä sijoilla 2-4. Neljäs kilometri taittui edelleen hyvää 3.45 -vauhtia. Tämän jälkeen kolmikkomme vetojuhdalla tuntui olevan pieniä ongelmia vauhdin pidossa ja päätin lähetä itse kärkeen.

Viidenteen kilometriin käytimme aikaa 3.47 puolimatkan väliajan ollessa 18.40. Olimme tässä vaiheessa huomattavasti tavoiteaikaani edellä, mutta kun juoksu ainakin vielä tässä vaiheessa sujui niin päätin jatkaa samaa tahtia.

Kuudes kilometri meni edelleen suunniteltua vauhtia eli 3.45 ja tässä vaiheessa huomasin, että meitä olikin enää kaksi jäljellä. En tiedä missä vaiheessa aikaisemmin ryhmäämme vetänyt kaveri oli pudonnut vauhdistamme. Lopputuloksia katsellessani huomasin, että kukaan ei ainakaan sen perusteella ollut jättänyt juoksua kesken toisin kuin A-erässä oli joillekin käynyt.

Jaksoin vielä seitsemännenkin kilometrin pitää samaa tasaista tahtia yllä ja siihen kulutimme aikaa 3.46. Tämän jälkeen tarjosin väkisin vetojuhdan paikan perässäni juosseelle Rudi S:lle, joka sitten vetikin reilun kierroksen kunnes päätin mennä uudestaan kärkeen. Kahdeksas kilometri veikin aikaa jo jonkin verran enemmän eli 3.51. Juoksu alkoi tuntua vähän raskaammalta, mutta ei kuitenkaan mitenkään hirvittävän pahalta. Huomasin kuitenkin etten minäkään saa enää pidettyä samanlaista vauhtia yllä ja näin ollen yhdeksäs kilometri olikin hitain (3.52). Viimeisellä kilometrillä yritin jollain tavalla pitää vauhtia, mutta minkäänlaista loppukiriä ei jaloistani irronnut. Rudi jätti minua viimeisellä kierroksella lähes 8 sekuntia. Viimeiseen kilometriin minulla kului 3.48 loppuajan ollessa 37.42,31. Jälkimmäiseen puolikkaaseen käytin siis aikaa 19.02 eli reilut 20 sekuntia enemmän kuin ensimmäiseen puoliskoon.

Olin lopulta erittäin tyytyväinen juoksuuni, rytmi ei missään vaiheessa päässyt pahasti hajoamaan ja loppuaikakin oli selvästi tavoiteaikaani (38 minuuttia) parempi. Vieressä seuranneiden kommenttien mukaan juoksu näytti loppuun asti hyvältä eli väsymys ei kovin paljon näkynyt ulos päin.

En tiedä olisiko auttanut jos olisin päässyt pidempään juoksemaan peesissä, mutta hyvä näinkin. Pystyin kuitenkin kohtuullisen hyvin pitämään vauhdin tasaisena vaikka nuo viimeiset kolme kilometriä olivatkin vähän hitaampia. Parannusta viime vuonna juoksemaani kympin aikaan tuli kuitenkin pyöreästi 2,5 minuuttia ja tämän vuoden kesäkuussa Norjassa juoksemaanikin puolisen minuuttia eli suunta on tälläkin matkalla oikea. Ensi vuonna pyritään sitten edelleen parantamaan aikoja.

Keskisykkeeni oli 174 ja maksimisyke 182 eli aika normaalilla tasolla nekin.

Nyt on reilut 2,5 vuorokautta aikaa ennen kuin Veteraanien SM-kisojen puolimaraton starttaa Turengissa. Saa nähdä miten ehdin palautumaan sinne. Siitä lisää seuraavassa kirjoituksessani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti