perjantai 16. huhtikuuta 2021

Arin vaaliteesi nro 1

Järjestetään lapsille ja nuorille turvalliset ja terveelliset päiväkodit ja koulut:

- Pidetään päiväkodit ja koulut kunnossa

- Palkataan riittävästi henkilökuntaa

Espoo on sitoutunut investoimaan merkittävästi päiväkotien ja koulujen kunnostamiseen ja uusimiseen. Sisäilmaongelmat ovat monessa päiväkodissa ja koulussa kuitenkin edelleen liian yleisiä ja investointeja tilanteen korjaamiseen tulee kiirehtiä. Kulunut pandemiavuosi on kuitenkin osaltaan vähentänyt lasten ja henkilökunnan altistumista sisäilmaongelmiin etäopiskelujen myötä.

Investointeihin on erilaisia malleja, nythän pääosin rakennetaan omia tiloja, mutta suosittelisin enemmän erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen hyödyntämistä. Suomesta löytyy toimittajia, jotka suunnittelevat tarpeiden mukaisia rakennuksia ja sen jälkeen rakentavat ja vuokraavat ne kunnan käyttöön ennalta sovituksi ajaksi. Näin voidaan jakaa kustannuksia tasaisemmin tuleville vuosille. Tämä mahdollistaa myös sen, että kun jollakin alueella tarve vähenee ja toisaalla lisääntyy, niin näitä rakennuksia voidaan siirtää tarpeen mukaan uusiin paikkoihin. Tämä olisi joustava ja nopea tapa uusien päiväkotien ja koulujen tarpeiden tyydyttämiseen.

Lapsille pitäisi taata turvallinen ympäristö. Päiväkodeissa ja kouluissa joudutaan liian usein tilanteisiin, jossa henkilökunnan poissaolojen (sairasloma tms.) vuoksi ryhmäkoot kasvavat hallitsemattoman suuriksi. Etenkin pienemmät lapset tuntevat epävarmuutta ja turvattomuutta silloin kun oma tuttu hoitaja puuttuu ja tilalla on täysin uusi ja outo henkilö. Tähän voisi varautua sillä, että pidetään jo alun perin ryhmäkoot pienempinä eli palkataan lisää henkilökuntaa. Näin yksittäisen sairastapauksen vuoksi ryhmäkoot eivät kuitenkaan suurene liikaa ja paikalla olisivat edelleen tutut aikuiset lasten tukena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti