perjantai 26. helmikuuta 2021

Arin vaaliteesi 8

Kehitetään Merellistä Espoota:

- Perustetaan vierasvenesatama Espooseen ja vierasvenepaikkoja nykyisiin satamiin, joissa on kahvila-/ravintolatoimintaa

- Osoitetaan talvisäilytystilat meren läheisyydestä, ei kuljetuksia Ämmässuolle

Merellinen Espoo, mitä se oikeasti tarkoittaa ja miltä se näyttäytyy veneilijän silmin? Espoossa ei ole yhtään vierasvenesatamaa mantereella, vaikka rantaviivaa on erittäin paljon. Kun veneilijä suuntaa pääkaupunkiseudulle, niin Espoo ohitetaan ja mennään suoraan Helsinkiin. Merellisen Espoon nimissä pitäisi vihdoinkin perustaa kunnollinen vierasvenesatama mantereelle. Yhtenä mahdollisena paikkana voisi olla Suomenojan satama-alue, joka ollaan muutenkin lähivuosina muokkaamassa uusiksi. Alueelle on tulossa merkittävä määrä uusia asuntoja ja toivottavasti myös palveluja. Vähän pääväyliltä sivussa oleva Otsolahti Tapiolan palvelujen läheisyydessä voisi myös olla hyvä paikka rakentaa kunnollinen vierasvenesatama.

Espooseen olisi tarpeellista saada lisää myös veneiden tankkauspisteitä ja vierasvenepaikkoja. Monissa satamissa on kahvila- ja ravintolatoimintaa, mutta suurimpaan osaan näistä ei omalla veneellä tuleville ole asiaa koska vierasvenepaikkoja ei ole. Vierasvenepaikkojen lisääminen mahdollistaisi satamien kahviloiden ja ravintoloiden asiakasmäärän kasvun ja palvelujen kehittämisen. Tämä olisi samalla kaupungin kädenojennus paikallisille yrittäjille.

Espoon pitäisi mahdollistaa yrittäjille satamapalvelujen pitkäaikainen kehittäminen ja suunnitella niitä yhdessä yrittäjien kanssa. Yhteisen suunnittelutyön lopputulokseksi pitäisi tulla pitkän aikavälin kehittämissuunnitelma, johon kaupunki omalta osaltaan sitoutuu.

Espoota mainostetaan merellisenä kaupunkina, mutta kaupunki on omilla päätöksillään ollut tehokkaasti romuttamassa tätä slogania. Suomenojan sataman veneiden talvisäilytystiloista ollaan ainakin pääosin luopumassa ja uusi paikka veneille on osoitettu Ämmässuolta. Tämä tarkoittaa käytännössä mittavia kustannuksia veneilijöille ja samalla venekuljetusten merkittävän suurta lisääntymistä kaupungin teillä sekä keväällä että syksyllä. Veneiden todennäköinen kuljetusreitti Suomenojalta Ämmässuolle menee Espoon keskukseen vievää Finnoontietä ja Espoonväylää pitkin. Tämä tieosuus on jo muutenkin ruuhkainen ja kapea eikä tämän tyyppistä ylimääräistä liikenteen lisäämistä tuolle tieosuudelle pitäisi kaupungin taholta osoittaa. Veneiden talvisäilytystä varten olisi ehdottomasti löydettävä tilat lähempää merta. Nyt tuntuukin siltä, että Espoo ei halua veneilijöitä rannoilleen, ei espoolaisia eikä muitakaan.

Haluan olla osaltani mukana ajamassa veneilyharrastuksen säilymistä ja sen edelleen kehittämistä Espoossa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti